Stichting Iraanse Muziek PARNIAN

Stichting Parnian bestaat sinds 1990 en is actief in het organiseren van concerten, muzieklessen, workshops en festivals met gerenommeerde Iraanse musici.

De concerten en festivals vinden plaats in gespecialiseerde wereldcultuurcentra zoals RASA Wereldculturencentrum Utrecht, KIT Tropentheater Amsterdam, Theater de Evenaar Rotterdam, Zscala Den Haag en het Zuiderpershuis Antwerpen, maar in toenemende mate ook in het reguliere muziekpodiacircuit, zoals het Concertgebouw Amsterdam en de Doelen Rotterdam. Daarnaast worden al enige jaren Iraanse muzieklessen en muziekuitvoeringen georganiseerd in het circuit van kleinere cultuur – en buurtcentra in steden als Amsterdam, Leiden en Rotterdam.

Parnian heeft een unieke positie in het Nederlandse muziekbestel. De organisatie heeft de afgelopen 25 jaar een goede reputatie opgebouwd als één van de weinige organisatoren van concerten met hoogwaardige Iraanse muziek. Daarbij is het brede scala van zowel klassieke als volksmuziek uit de verschillende regio’s van Iran uitgangspunt voor de presentaties. Hierdoor is de nogal eenzijdige beeldvorming over de Iraanse cultuur in Nederland doorbroken en genuanceerd.

Parnian is met zijn kennis en mogelijkheden uitgegroeid tot een belangrijke aanbieder van unieke concerten, muziekeducatie en verdiepende muziekprogramma’s gerelateerd aan de Perzische cultuur.

Artistiek leider

Ali Soltaninejad is een van de oprichters van stichting. Hij is sinds 1990 als artistiek leider van Stichting Parnian actief.

 


 

Missie en doelstellingen

Het is de missie van Parnian kwalitatief hoogwaardige klassieke en volksmuziek uit Iran te presenteren op podia in Nederland en andere landen in West-Europa en hiermee bij te dragen aan een genuanceerde beeldvorming over de Iraanse cultuur.

Parnian wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de Iraanse muziekcultuur, zowel receptief via concerten als actief via muziekeducatie.

Parnian wil tevens aandacht schenken aan en een broedplaats zijn voor ontmoetingen van muziekculturen. Hierbij wil Parnian de brugfunctie van Iraanse muziek tussen bijvoorbeeld de Indiase, Turkse en Arabische muziekcultuur laten zien, maar ook projecten presenteren waarin een ontmoeting van de Iraanse muziekcultuur met andere westerse en niet-westerse muziekculturen centraal staat.

Parnian wil haar activiteiten en ontmoetingen vooraf laten gaan door een grondig musicologisch onderzoek en gepaard laten gaan met voor een breed publiek toegankelijke informatie.

Parnian wil muziekonderwijs in Nederland ontwikkelen met lessen in het bespelen van traditionele Iraanse muziekinstrumenten uit de klassieke traditie en de volksmuziek, als aanvulling op het bestaande aanbod van niet-westerse muziek van de (wereld)muziekscholen.